Integrált manuálterápia  

                                          

                                                                                         

                                                                                                        

MENÜ

Gyemekkori gerincferdülés!


                                     

                                 

 

A gerincferdülés (scoliosis) a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyák egymáson való elmozdulása, elcsavarodása okoz.

Lányoknál kétszer olyan gyakran fordul elő, mint a fiúknál, nők esetében gyakorisága eléri a 15 százalékot. ÖN TUDTA? A gondosan kiválasztott iskolatáska segíthet a gerincferdülés kialakulásának megelőzésében!

A legtöbb oldalirányú gerincferdülés a pubertáskor előtt alakul ki, azaz tíz-tizenkét éves korban. A serdülőkorban a deformáció tovább fokozódik, mivel ekkor igen intenzíven növekszik a gyermek.

Miért alakul ki a gerincferdülés? A GENNYES AGYHÁRTYAGYULLADÁS VÉDŐOLTÁSSAL MEGELŐZHETŐ! A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat gennyes agyhártyagyulladás ellen? Újszülötteken a gerincoszlop még teljesen egyenes, a természetes görbületek az ülés, állás, mozgás, járás során alakulnak ki. A gerinc élettani görbületei fontosak, így a gerincoszlop rugalmasabb és egyenletesen tudja viselni a test terheit. A megfelelő erősségű törzsizomzat nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a helyes testtartás kialakuljon. A scoliosis az esetek kilencven százalékában a háti-ágyéki gerinc átmenetnél alakul ki. Ez a típusú gerincferdülés feltételezhetően tartási rendellenesség miatt jön létre, melynek oka a gyenge hátizomzat.

Akkor alakulhat ki, ha a serdülőkori növekedés során a mozgásszegény életmód következtében az izomzat fejlődése nem tart lépést a csontok, csigolyák növekedéséve, ezért ezt a formát funkcionális gerincferdülésnek nevezzük. A gerincferdülés jelentkezhet valamilyen veleszületett betegség, vagy rendellenesség tüneteként, ilyen esetekben strukturális gerincferdülésről beszélünk.

 A LEGGYAKORIBB PANASZOK A GYERMEKORTOPÉDIAI SZAKRENDELÉSEN A mozgásszegény életmód, az izmok egyirányú terhelése, a félvállon hordott, nehéz iskolatáska vagy csak egyszerűen az akarat hiánya tartászavart és deformációt okozhat a gyerekek körében.

 A scoliosis harmadik megjelenési formája az ún. idiopathiás scoliosis: ismeretlen eredetű, melyet részben genetikai hajlam, rendellenes növekedés, kötőszöveti eltérések jellemeznek. Amennyiben a gerincferdülés előfordulása családi halmozódást mutat a gyermek születésétől fogva szoros ortopédiai nyomon követése javasolt.

Fontos a gyermekorvos, védőnő, az óvodai és iskolai pedagógusok szerepe is az elváltozások korai felismerésében. A gerincferdülés ezen formája szintén lányoknál fordul elő gyakrabban, típusától függően jelentkezhet három éves kor előtt, 3-10 éves korban, vagy a pubertás idején. A gerincferdülés tünetei A gyerekek többnyire nem panaszkodnak fájdalomra, általában a szüleik vagy a tanáraik veszik észre a hibás tartást.

 

 A gerincferdülés (scoliosis) tünetei többnyire tizenéves korban jelentkeznek, és évről-évre súlyosbodhatnak. A legtipikusabb tünete az, hogy egyik váll rendszerint feljebb van a másiknál, mivel a vállak és a medence vonalának párhuzama megszűnik. A gerincferdülés következtében a gerincoszlop és a csigolyák idő előtt elhasználódnak. A fájdalom hosszabb ideig tartó ülő- vagy álló helyzet után jelentkezik, és gyakran a csípő és térdízületre is kihat. Nagyon súlyos esetben a gerinc görbülete olyan mértékű lehet, hogy a törzs megrövidüléséhez vezet, a mellkas és a hasüreg számára is kevesebb hely jut, és mivel a tüdőnek sincs elegendő helye, légszomj is kialakulhat.

A gerincferdülés kezelése A gerincferdülés kezelésében a legfontosabb elem a korai felismerés. Ebben a szülők, védőnők, pedagógusok mellett legfontosabb szerepe a gyermek-, illetve iskolaorvosnak van. A gerincferdülés kezelésében alkalmazott módszer kiválasztása a görbület mértékétől függ. A gyermekkori gerincferdülés terápiájának célja, hogy a görbülés fokozódását megakadályozzák és korrigálják az erős görbületet. A ferdülés mértékét fokokban fejezi ki a szaknyelv. Húsz foknál kisebb görbület esetén elegendő a Manuálterápia illetve gyógytorna. Bővebben a manuálterápia gyermekeknek fül alatt. 


 

 

 

Integrált Manuálterápia, Gerincterápia

Örömmel várom rendelőmbe:

 

gerinc-specialista: Ternák József

Manuálterapeuta

 

 

Asztali nézet