Integrált manuálterápia  

                                          

                                                                                         

                                                                                                        

MENÜ

Gyermekkori hanyagtartás 


 

 

 

A hanyagtartás a hibás testtartás és a mozgáshiány következtében alakulhat ki. Magában a gerincoszlopban eleinte nem mutatható ki elváltozás, de hosszú távon a nem egyenletes terhelés hatására károsodnak a csigolyák. A tartási rendellenességek és a gyenge hátizomzat gerincferdülés (scoliosis) kialakulásához vezethet.

 

Hanyagtartás alatt a gerinc élettani görbületeinek csigolyaszerkezeti eltérés nélküli megváltozását értjük. Hanyagtartásról beszélünk, ha a csigolyákban nincs szerkezeti eltérés, azaz a tartási deformitás elsősorban a hát-, illetve törzsizomzat gyengeségével függ össze, és az izmok erősödése nem tud lépést tartani a gerinc görbületeinek alakulásával.

 

A hanyagtartás jellemzője, hogy manuálterápiával és aktív izomerővel, rendszeres tornagyakorlatokkal korrigálható. A rendszeres torna, sportolás, az egészséges életmód a megelőzés miatt rendkívül fontos. Elhanyagolt esetben végleges alakváltozás, gerincdeformitás jön létre, ami már aktív izommunkával nem korrigálható.

 

 

 

Hogyan vehetjük idejében észre a hanyagtartást, gerincferdülést?

  

A gyermek álló helyzetben, behunyt szemmel előre emeli a karját, és fél percig ebben a helyzetben marad. Ha ez idő alatt a kisgyermek végig tudja tartani a testhelyzetet és nem dől ki, az azt jelzi, hogy a hát-, a has- és a nyak izmai kellően fejlettek. Ha a felsőtest hátrabillen, a vállak előreesnek, és a medence is előrebillen, az a hanyagtartás jele. Súlyos esetben a gyerek már a kiindulási pozíciót sem tudja felvenni. Megelőzhető a gerincferdülés? A legtöbb esetben a gerincferdülés kiváltó oka ismeretlen, így nincs olyan módszer, amellyel biztosan hatékonyan megelőzhető lenne a gerincoszlop deformitásának kialakulása.

 

A gyerek hajoljon előre, a szülő pedig húzza végig a kezét a gyermek gerincén: észlel, lát-e, tapint-e bármilyen elváltozást? Amikor a gyermek előrehajol vagy amikor álló helyzetben van, kiemelkedik-e jobban a hát síkjából az egyik lapocka, mint a másik? 

 

Álló helyzetben a vállak egyformán, egy magasságban állnak-e? Figyelmeztető jelként vegyük figyelembe, ha a derék, csípő és kar által határolt ív (törzs-kar háromszög) kifejezettebb, nagyobb az egyik oldalon. Vegyük komolyan, ha gyermekünk hátfájásra panaszkodik, vagy hanyagtartást vélünk felfedezni nála. Esetleg életmódja (sokat tanul ülve, sokat tévézik, nem mozog eleget) ad okot az aggodalomra. Természetesen a családban előforduló gerincferdüléses eseteket se hagyjuk figyelmen kívül, s tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy gyermekeinknél ne alakuljon ki gerincferdülés, és hanyagtartás sem.

 

Minél hamarabb megállapítják a gerincferdülést, annál nagyobb eséllyel gyógyítható, korrigálható, speciális manuálterápiával.

 

 

 

 

Integrált Manuálterápia, Gerincterápia

Örömmel várom rendelőmbe:

 

gerinc-specialista: Ternák József

Manuálterapeuta

 

 

 

Asztali nézet