a gyermekek gerincspecialistája 

                                          

                                                                                         

                                                                                                        

MENÜ

Gyemekkori gerincferdülés


                                     

                                 

 

         https://www.ternakmodszer.com

 

A gerincferdülés (scoliosis) a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyák egymáson való elmozdulása, elcsavarodása okoz.

Lányoknál kétszer olyan gyakran fordul elő, mint a fiúknál, nők esetében a gyakorisága eléri a 15 százalékot. ÖN TUDTA? A gondosan kiválasztott iskolatáska segíthet a gerincferdülés kialakulásának megelőzésében!

A legtöbb oldalirányú gerincferdülés a pubertáskor előtt alakul ki, azaz tíz-tizenkét éves korelőtt. A serdülőkorban a deformáció tovább fokozódik, mivel ekkor igen intenzíven növekszik a gyermek.

 

Miért alakul ki a gerincferdülés? Az újszülöttek a gerincoszlopa még teljesen egyenes, a természetes görbületek ülés, állás, mozgás, járás során alakulnak ki. A gerinc élettani görbületei fontosak, általuk a gerincoszlop rugalmasabb és egyenletesen tudja viselni a test terheit. A megfelelő erősségű törzsizomzat nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a helyes testtartás kialakuljon. A scoliosis az esetek kilencven százalékában a háti-ágyéki gerincátmenetnél alakul ki. Ez a típusú gerincferdülés feltételezhetően tartási rendellenesség miatt jön létre, melynek oka a gyenge hátizomzat. Akkor alakulhat ki, ha a serdülőkori növekedés során a mozgásszegény életmód következtében az izomzat fejlődése nem tart lépést a csontok, csigolyák növekedésével, ezért ezt a formát funkcionális gerincferdülésnek nevezzük.

A gerincferdülés jelentkezhet valamilyen veleszületett betegség vagy rendellenesség tüneteként, ilyen esetekben strukturális gerincferdülésről beszélünk.

 A scoliosis harmadik megjelenési formája az ún. idiopathiás scoliosis ismeretlen eredetű, melyet részben genetikai hajlam, rendellenes növekedés, kötőszöveti eltérések jellemeznek. Amennyiben a gerincferdülés előfordulása családi halmozódást mutat, a gyermek születésétől fogva szoros ortopédiai nyomon követése javasolt. Fontos a gyermekorvos, a védőnő, az óvodai és iskolai pedagógusok szerepe az elváltozások korai felismerésében. A gerincferdülés ezen formája szintén lányoknál fordul elő gyakrabban, típusától függően jelentkezhet hároméves kor előtt, 3-10 éves korban vagy a pubertás idején.

 

A gerincferdülés tünetei A gyerekek többnyire nem panaszkodnak fájdalomra, általában a szüleik vagy a tanáraik veszik észre a hibás tartást.

 

 A gerincferdülés  tünetei többnyire tizenéves korban jelentkeznek és évről-évre súlyosbodhatnak. A legtipikusabb tünete, hogy az egyik váll rendszerint feljebb van a másiknál, ez által a vállak és a medence vonalának párhuzama megszűnik. A gerincferdülés következtében a gerincoszlop és a csigolyák idő előtt elhasználódnak. A fájdalom hosszabb ideig tartó ülő vagy álló helyzet után jelentkezik, és gyakran a csípő- és térdízületre is kihat. Nagyon súlyos esetben a gerinc görbülete olyan mértékű lehet, hogy a törzs megrövidüléséhez vezet, így a mellkas és a hasüreg számára  kevesebb hely jut, mivel a tüdőnek sincs elegendő helye, légszomj is kialakulhat.

A gerincferdülés kezelése

A gerincferdülés kezelésében a legfontosabb elem a korai felismerés. Ebben a szülők, védőnők, pedagógusok mellett legfontosabb szerepe a gyermek-, illetve iskolaorvosnak van.

 https://www.ternakmodszer.com

 

                                                   

 

 

 Ternák József

 

 

 

Asztali nézet