a gyermekek gerincspecialistája 

                                          

                                                                                         

                                                                                                        

MENÜ

A nyaki sérv tünetei:


 

                     

 

A nyaki sérv alatt általában a porckorongsérvet értjük, ami egy rendkívüli fájdalommal járó betegség, de szerencsés esetekben még extrém deformáció esetén sincs különösebb panasz. A panaszok között lehet egyszerű zsibbadás, de akár időszakos vagy részleges bénulás is, ami nyaki sérv esetén a felső végtagokat is érintheti.

A nyaki sérv tünetei között igencsak jellemzőek, hogy a fájdalom a nyakból a vállakba sugárzik, de gyakori panasz, amikor a fájdalom a felső végtagokba nyilall, amolyan jól kivehetően, a tapintható idegeken keresztül.

A nyaki porckorongsérv tünetei közül nagyon általánosnak tekinthető az erőteljes, kisugárzó fájdalom, amely egy könnyedén meghatározható csíkban nyilall ki általában a vállakba, a felső végtagokba, de bizonyos esetenként a koponyába is, fejfájáshoz hasonló érzést kiváltva. A betegség kialakulását követően gyakori panasz az izomgyengeség is, ami a nyak gyengeségérzetével jár együtt. Ezáltal a fej lelassult, fájdalmas mozgatása is jellemző lehet, de gyakran fordul elő látászavar, szédülés.

 

A nyaki gerinc testünk egyik legtöbbet mozgatott része, így nem csoda, hogy megannyi probléma forrása lehet.

A nyak hét, előre domború ívet alkotó nyakcsigolyából áll. A csigolyák közt porckorongok helyezkednek el, amelyek két részből állnak: egy rostos gyűrűből és egy kocsonyás állományból – mondta el dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Különböző okok miatt előfordulhat, hogy a rostos gyűrű meggyengül, és a kocsonyás állomány kitüremkedik a helyéről. Ez kezdetben nem okoz fájdalmat, ám ha eléri a környező idegeket, az nagyfokú kellemetlenséggel jár. A sérv tehát általában nem az egyik napról a másikra alakul ki, hanem hosszabb folyamat eredménye.

Nyaki gerincsérv esetén érdekesség, hogy a kezdeti tünetek nem kifejezetten a nyakban jelentkeznek, hanem inkább hát- és lapockafájdalom formájában hívja fel magára a figyelmet.

A sérv leghatásosabb megelőzése– bárhol is alakuljon ki– a rendszeres, de nem túlzásba vitt testmozgás, amelynek során a gerinc melletti izmok megerősödnek, így a rostos gyűrű kevésbé gyengül meg az idők folyamán. Fontos ügyelni a számítógép megfelelő beállítására, elhelyezésére is, hiszen a fej folyamatos lehajtása és előredöntése mind abnormális pozícióba kényszerítik a nyakat. Éppen ezért arra is érdemes kiemelt figyelmet fordítani, hogy a monitor szemmagasságban legyen, és hogy óránként szánjunk egy kis időt a nyak átmozgatására, körzésére.

Ha valakinek komolyabb vagy állandósuló nyaki panaszai vannak, képalkotó vizsgálatokkal (röntgen, MRI) és ideggyógyászati vizsgálattal a diagnózis biztosan felállítható. Ebben az esetben a fájdalomcsillapítók mellett az oki terápia hozhat tartós javulást. Kezdetben jó megoldást nyújthat a rendszeres gyógytorna, ám súlyosabb esetben ez önmagában nem elég. Ekkor érdemes az aktív fájdalomcsillapítást is segítségül hívni. Nyaki gerincsérv esetén javulás érhető el injekciós-infiltratív technikával, melynek során a gyulladás, így a fájdalom is megszüntethető. A tartós eredmény elérése érdekében célszerű kúrában igénybe venni, illetve Manuná terápiával kiegészíteni. 

 

google-site-verification: google0848f9d6a2c70455.html

 

 

Integrált Manuálterápia, Gerincterápia

Örömmel várom rendelőmbe:

 

gerinc-specialista: Ternák József

Manuálterapeuta

 

 

Asztali nézet